Perła dla potraw Urzecza

122

Barszcz chrzanowo-buraczany oraz sytocha zdobyły nagrodę „Perła 2019” podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

To kolejny sukces kuchni Urzecza w tym roku. Tym razem charakterystyczne dla regionu potrawy zostały docenione podczas tegorocznych targów kulinarnych Smaki Regionów w Poznaniu, gdzie otrzymały prestiżową nagrodę „Perła 2019” w kategorii „najlepsza polska regionalna potrawa lub danie”. Kapituła konkursowa nagrodziła firmę Fanaberie Grażyny Leśniak z Cieciszewa, która od lat promuje kuchnię Urzecza. Sukces jest tym większy, że to jedyne nagrodzone dania z całego Mazowsza.

– Niezmiennie jestem zdumiona, że te nasze proste potrawy są tak doceniane – mówi Grażyna Leśniak. – Kiedy słyszałam, jakie wykwintne dania zostały nagrodzone, nie mogłam uwierzyć, że w tym gronie znalazła się nasza prosta, gospodarska sytocha, która od lat ma swoich fanów na naszych Urzeczańskich imprezach. Chcę bardzo podkreślić, że to nasz wspólny sukces. Ogromnie dziękuję Łurzycankom, doktorowi Łukaszowi Maurycemu Stanaszkowi i wszystkim miłośnikom Urzecza, ponieważ bez promocji naszego mikroregionu nie byłoby tych sukcesów – podkreślała skromnie Grażyna Leśniak.

Smak sytochy i barszczu chrzanowo-buraczanego, które zostały certyfikowane w 2016 roku, doceniany jest już – jak widać – nie tylko w naszym regionie, gdzie specjałów Urzecza można spróbować podczas różnych imprez organizowanych na terenie gmin Konstancin-Jeziorna i Góra Kalwaria.