Gryf z lekkim opóźnieniem

0
589

Dobiega końca rewitalizacja willi Gryf. Burmistrz nie przewiduje zmian, jeśli chodzi o zagospodarowanie budynku po oddaniu go do użytku.

Remont liczącej 114 lat willi przy ul. Sobieskiego w Konstancinie-Jeziornie rozpoczął się wiosną ubiegłego roku. Zadaniem wykonawcy była częściowa rozbiórka i przebudowa budynku, wykonanie nowych przyłączy i remont tych fragmentów, których stan na to pozwalał. Jak to bywa z zabytkowymi budynkami, nie obyło się bez niespodzianek, które spowodowały wydłużenie prac.

– W ubiegłym tygodniu spotkaliśmy się z wykonawcą, który poinformował, że zwróci się z prośbą o nieznaczne przedłużenie terminu zakończenia budowy – poinformował nas burmistrz Kazimierz Jańczuk. – Na razie oficjalne pismo nie wpłynęło, więc nie wiem, jaki to termin, ale podejrzewam, że prace budowlane potrwają do listopada, a potem jeszcze konieczne są wszystkie odbiory.

Zgodnie z pierwotnym planem rewitalizacja willi Gryf miała się zakończyć w październiku. Po zakończeniu prac budynek zostanie przekazany w użytkowanie trzem instytucjom. Na parter liczącego w sumie około 750 m2 powierzchni użytkowej budynku trafi Biblioteka Publiczna z ul. Sobieskiego 5. Pierwsze piętro z powierzchnią około 200 m2 zagospodarować ma Konstanciński Dom Kultury. Na drugie piętro z wynajmowanych pomieszczeń przy ul. Sobieskiego 6 trafi świetlica środowiskowa dla dzieci i młodzieży.

Wśród mieszkańców wiosną pojawiły się głosy, że w budynku warto wygospodarować specjalną przestrzeń na spotkania młodzieży.

– Brakuje takiego miejsca, w którym młodzież mogłaby się spotkać, zorganizować koncert czy dyskotekę – powiedziała nam wiosną jedna z mieszkanek pobliskiego osiedla Grapa. – A gmina kolejny budynek przekaże seniorom.

Burmistrz Kazimierz Jańczuk nie zamierza wprowadzać żadnych zmian, jeśli chodzi o przeznaczenie zabytkowej willi.

– Nie wiem skąd wzięło się przekonanie, że budynek zostanie przekazany seniorom. Nigdy czegoś takiego nie mówiłem – podkreśla. – Jak swoją przestrzeń zagospodaruje Dom Kultury, zdecyduje jego dyrekcja. Nikt nie dostanie w tym obiekcie żadnych pomieszczeń na wyłączną własność, a były takie pomysły – podkreśla. Zagospodarowana zostanie również licząca blisko 6 tys. m2 działka obok budynku. Na tym terenie ma powstać wspólna przestrzeń integracyjna.

Inwestycja będzie kosztowała budżet ponad 6 mln złotych.