Gastronomia nie z tej ziemi

155

Spróbuj swoich sił w gotowaniu molekularnym – atrakcyjnej wizualnie, smacznej i nowoczesnej sztuce kulinarnej.
Gotowanie to dla wielu osób równie wielka przyjemność, jak jedzenie. Polacy coraz bardziej doceniają oryginalne smaki, pięknie podane dania i niecodzienne połączenia. Powstają nowe restauracje, a programy o gotowaniu czy telewizyjne show z kuchnią w roli głównej biją rekordy popularności. W ten nurt idealnie wpisuje się książka Łukasza Konika „Gastronomia molekularna”, której premiera miała miejsce 25 października.
Autor sygnuje swoimi nazwiskiem dania łączące kuchnię molekularną z tradycyjną kuchnią polską. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu. Doświadczenie zawodowe zdobywał w uznanych hotelach i restauracjach w kraju i poza jego granicami. Obecnie jest Głównym Szefem Kuchni we wszystkich obiektach hotelowo-restauracyjnych oraz placówkach rehabilitacyjnych należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój S.A.
Książka Łukasza Konika jest kierowana głównie do profesjonalistów, jednak pomoże też osobom, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni molekularnej.
Jak twierdzi sam autor we wstępie – celem książki jest udowodnienie, że nie jest to kuchnia bazująca na chemii i sztucznych komponentach.
W pozycji znajdziemy wiele cennych informacji, w tym między innymi ważne daty i wydarzenia związane z kuchnią molekularną, produkty przydatne podczas gotowania, techniki i przede wszystkim – przepisy, a wszystko ozdobione pięknymi zdjęciami, które inspirują do spróbowania swoich sił w kuchni molekularnej.